Ο οικονομικός ορίζοντας της ευρωζώνης είναι πιο θετικός απ` ό,τι ήταν τα τελευταία επτά χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη όπως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν το δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
«Ο οικονομικός ορίζοντας για την ευρωζώνη είναι πιο θετικός σήμερα απ` ό,τι ήταν για επτά χρόνια, προσθέτοντας πως η νομισματική πολιτική αποδίδει στην οικονομία. Η ανάπτυξη επιταχύνεται και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ανακάμψει από το χαμηλότερο σημείο», είπε ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ για το 2015 που διοργανώνει η ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας.
Τόνισε όμως ότι «αυτό κατ` ουδένα τρόπο σημαίνει τον τέλος των προκλήσεων, και η κυκλική ανάκαμψη από μόνη της δεν επιλύει τα προβλήματα της Ευρώπης. Δεν εξαλείφει το χρέος που επηρεάζει μέρη της Ένωσης. Δεν εξαλείφει το ψηλό επίπεδο της διαρθρωτικής ανεργίας που στοιχειώνει πολλές χώρες. Και δεν εξαλείφει την ανάγκη την ανάγκη για τελειοποίηση της θεσμικής διαρρύθμισης της νομισματικής μας ένωσης».
Όπως είπε, «αυτό που επιτυγχάνει η κυκλική ανάκαμψη είναι δώσει τις σχεδόν ιδανικές συνθήκες για τις Κυβερνήσεις να εμπλακούν πιο συστηματικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κλειδώσουν την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Σε σχέση με τα επιχειρήματα κατά της λήψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο, ο κ. Ντράγκι, τόνισε μεν ότι υπάρχει εμπειρική βάση σε αυτή την θέση, απορρίπτοντας δε την ιδέα ότι όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αναβληθούν.
Η αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων
Και ο λόγος, είπε, είναι ότι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν εξαρτάται μόνο από το πότε και πώς υλοποιούνται, αλλά ειδικότερα την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων, το είδος των μεταρρυθμίσεων και τη διασύνδεσή τους με άλλα μέτρα πολιτικής.
«Και αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι καλά σχεδιασμένες επί αυτών των παραμέτρων μπορεί να έχουν κυρίως ουδέτερη, αν όχι θετική επίδραση στην ζήτηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μάλιστα ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε ακόμη κρίσιμη την αξιοπιστία, τονίζοντας ότι αν οι μεταρρυθμίσεις είναι αξιόπιστες οι θετικές επιπτώσεις μέσω της αύξησης της εμπιστοσύνης μπορούν να αντισταθμίσουν τις όποιες αρνητικές επιδράσεις στον πληθωρισμό.
«Αν υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν, ή για την δέσμευση των διαδοχικών Κυβερνήσεων να τις συνεχίσουν θα χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους και έτσι τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν», είπε.
Περαιτέρω, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως τα βραχυπρόθεσμα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν αν οι μεταρρυθμίσεις επιλεγούν με προσοχή.
«Το πώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επηρεάζουν την οικονομία είναι περίπλοκο ζήτημα, αλλά τα στοιχεία καταδεικνύουν πως βραχυπρόθεσμα τα οφέλη μεγιστοποιούνται αν οι μεταρρυθμίσεις είναι καλά σχεδιασμένες και ιεραρχημένες», συνέχισε.
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι είπε ότι σε περιπτώσεις χωρών που έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες αφού θα στηρίξουν την δημοσιονομική σταθεροποίηση.
«Εφόσον αυξήσουν τις προσδοκίες για δημόσια έσοδα, καθιστούν το δημόσιο χρέος πιο βιώσιμο, εξαλείφουν τους περιορισμούς στην πειθαρχία της αγορές και συνεπώς δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις